High Chaparral investerar i nytt Big Bengt Museum

– Nu ska Big Bengt och det entreprenörskap han stod för få ett riktigt fint museum. Det är han och allt det han stod för verkligen värt.

High Chaparral 22 mars 2018 Emil Erlandsson, barnbarn till Big Bengt och ägare av High Chaparral tillsammans med sin bror Philip Erlandsson, berättar om temaparkens stora planer. Det lilla museum som är tillägnat den legendariska grundaren av vilda västern-parken Bengt Erlandsson, känd som Big Bengt i hela Sverige, har under många år levt lite i skymundan. Här har allt som Big Bengt köpte på sig under åren samlats och visats utan något riktigt fokus. Det ska det bli ändring på nu.
– Vi vill lyfta fram Big Bengts stora intressen och det han brann för – utvandringen från Småland, nybyggarandan och entreprenörskap. Det finns massor av intressant bland allt han köpte som inte får det utrymme det ska ha.

Till saken hör att Big Bengt inte bara var en entreprenör och visionär, han var affärsman också. Dök det upp en bra affär avstod han ogärna från den. Därför har en del av det som nu finns på museet inte mycket att göra med Big Bengt eller är av något intresse för besökare. – För att det ska bli riktigt bra tar vi hjälp av Ingmarie Halling som är
för ABBA the Museum i Stockholm. Vi har även anlitat bsv arkitekter & ingenjörer som bland annat arbetat med Vandalorum, Filmbyn Småland och Källemo.

Emil Erlandsson trycker på att det är viktigt för dem att museet hittar en bra balans mellan underhållning, historia och lärande. Det är även så man tänker kring parken.
– Vi har ett ansvar både med parken och museet. Parken är självklart främst en temapark men vi arbetar ständigt med att berätta vilda västerns historia. Så ser vi på museet också.

I dag står en hel del av Big Bengts föremål och samlar damm. Därför har man bestämt att det som inte har någon äkta koppling till Big Bengt som människa eller värde för museet, ska auktioneras ut. Pengarna man får in investeras i nya museet som beräknas vara klart i maj 2020. – Big Bengt har betytt mycket för bygden så det är inte mer än rätt att han får ett riktigt fint museum.

Ladda ner PDFLadda ner

Kontakt

Mathias Bergendahl
Sheriff / VD

mathias.bergendahl@highchaparral.se
0370-82738