High Chaparral lanserar pilotprojekt: Ambitionen att köra fossilfria ånglok 2023

I samband med Statsminister Magdalena Anderssons besök i vilda västern-parken High Chaparral under tisdagen berättade den småländska temaparken om företagets pågående pilotprojekt med ambitionen att köra ånglok fossilfritt redan sommaren 2023.

För många av High Chaparrals gäster är en resa med ånglok närmast ett måste under besöket i temaparken. Varje år färdas 130 000 gäster genom parken av ånglok som drivs av totalt 40 ton kol.

Tanken att skapa ett mer miljövänligt alternativ har funnits under de senaste åren, och med en alltmer begränsad tillgång till kol, till fyrdubbla priser, väcktes under sommaren tanken att driva loken med ett mer miljömässigt alternativ.

High Chaparral startade nyligen ett pilotprojekt där företaget nu provkör ånglok som istället för kol drivs av briketter av pressat spån, en biprodukt inom virkesproduktion.

Ett projekt som hittills framstår som mycket lovande, och med samma autentiska upplevelse.

– Vi är mycket nöjda med resultatet hittills och har all anledning att tro att vi når målet att köra fossilfritt nästa år. Under de första testerna har ångloket tuffat runt parken med samma fart och styrka som med kolo, och nästa stora test blir med vagnar fyllda av gäster. Projektet är verkligen ett exempel på hur grön omställning både kan vara bättre för miljön och samtidigt bättre för bankkontot, säger Mathias Bergendahl, vd.

Film på ånglok som drivs av spån

 

 

 

 

Ladda ner bilderLadda ner

Kontakt

Mathias Bergendahl
Sheriff / VD

mathias.bergendahl@highchaparral.se
0370-82738